Huis kopen Spanje

U kunt een huis kopen in Spanje in slechts een paar stappen. In dit artikel zullen we het belang van de Notaris en de Hypothecaire lening behandelen. We zullen ook kijken naar het Deposito-contract en de Koopovereenkomst. U zult deze belastingen moeten betalen wanneer u een woning koopt in Spanje. Deze kosten zijn meestal eenmalig, maar ze kunnen hoog oplopen. Naast het betalen van deze kosten, moet u ook de nodige belastingen betalen aan de Autonome Gemeenschap als je kiest voor een huis kopen Spanje?

Hypothecaire lening is een eenmalige betaling

Als u een woning koopt in Spanje, moet u een hypothecaire lening afsluiten. Deze eenmalige betaling is meestal een groot deel van de kosten van het onroerend goed. Het is belangrijk te begrijpen dat hypothecaire leningen verschillend zijn voor ingezetenen en niet-ingezetenen. In het algemeen vloeien de verschillen voort uit de basisvoorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek. Spaanse ingezetenen genieten bijvoorbeeld gunstigere voorwaarden, zoals een vaste wisselkoers voor de duur van de lening. Niet-ingezetenen daarentegen zullen hogere rentevoeten moeten betalen.

Een hypothecaire lening in Spanje brengt kosten en lasten met zich mee. In het Verenigd Koninkrijk brengen de banken 1% tot 1,5% van het geleende bedrag in rekening voor de hypotheekakte. De andere kosten zijn de honoraria van de notaris. Deze kosten bedragen vaak één tot twee procent van het geleende bedrag. Ook moeten alle aankoopgerelateerde documenten in een notariskantoor worden ondertekend. Deze kosten kunnen oplopen tot nog eens 0,5% van het totale leenbedrag.

Huis kopen Spanje

Notaris is vereist

Wanneer u een Spaans onroerend goed koopt, moet u een notaris betalen voor de aankoop. Dit is een openbare ambtenaar die ervoor zorgt dat de juridische formaliteiten zijn afgerond voordat de koop kan worden gesloten. In de meeste gevallen moeten de koper en verkoper op het kantoor van de notaris verschijnen om het contract te ondertekenen. Als een van de partijen echter niet in staat is om aanwezig te zijn, wordt meestal een volmacht gegeven aan een juridisch adviseur, gestor, of een notaris.

Een andere vergoeding is de overdrachtsbelasting. Afhankelijk van de aankoopprijs kan deze tussen 6% en 10% van de totale aankoopprijs bedragen. Parkeerplaatsen en winkelpanden zijn onderworpen aan een hogere belasting dan andere soorten onroerend goed. De BTW wordt ook geïnd door de projectontwikkelaar. In Spanje is de BTW belasting gelijk aan 10% van de waarde van woningen en 21% voor grond. Ten slotte is ook een notaris vereist bij de aankoop van het onroerend goed.

Borgtocht contract

In Spanje wordt de aankoop van een woning meestal gedaan door middel van een aanbetaling contract. Een aanbetaling van drie- tot zesduizend euro wordt door de koper betaald om de aankoop veilig te stellen. Mocht de verkoop niet lukken, dan kan de verkoper de aanbetaling twee keer terugbetalen. Vaak wordt dit arras penitenciales genoemd. Een nadeel van dit contract is dat het duur is, omdat de koper er niet onderuit kan zonder een hoge boete te betalen. Een aanbetalingscontract biedt de koper echter wel een zekere mate van zekerheid.

In tegenstelling tot andere landen is het in Spanje voor kopers die niet in Spanje wonen niet verplicht om belasting te betalen. De Spaanse onroerendgoedbelasting is een gemeentelijke heffing. Het wordt jaarlijks betaald en soms in meerdere termijnen. De verkoper moet regelingen treffen om deze belasting automatisch van zijn bankrekening te laten afschrijven. Anders zal de gemeente het geld blijven innen. Afgewezen betalingen zullen leiden tot een toeslag voor de koper.

Koopovereenkomst

Een koopovereenkomst voor het kopen van een huis in Spanje is een belangrijk document voor beide betrokken partijen. De overeenkomst moet de verkoopprijs, de wijze van betaling en de datum van de openbare akte vermelden. De koper moet een eigendomsbewijs en een bewijs van eigendom overleggen, aangezien in Spanje schulden worden aangerekend op het eigendom. Een aanbetaling van 10% van de totale prijs van het onroerend goed wordt meestal gevraagd, en de makelaar zal het geld op een gegarandeerde klantenrekening houden.

De prijs van het onroerend goed moet worden aangegeven in de akte van verkoop, omdat de prijs die is betaald voor het onroerend goed zal worden gebruikt voor de berekening van de belasting. Het opgeven van een andere waarde kan tot problemen leiden in Spanje en in uw eigen land. Bovendien kunnen de condominiumverenigingen u verplichten een jaarlijkse belasting te betalen, de zogenaamde IBI (gemeentebelasting).

Intentieverklaring

Een intentieverklaring om een huis in Spanje te kopen is een document waarin de details van de aankoop worden beschreven. Het specificeert de prijs van het huis, de wijze van betaling en het bedrag van de te betalen waarborgsom. Het is een gebruikelijke manier om een aanbetaling veilig te stellen, en wordt meestal ondertekend door alle betrokken partijen, waaronder een advocaat, hypotheekverstrekker, en de verkoper. Het document moet bij een notaris worden ondertekend voordat een contract definitief kan worden gemaakt.

Wanneer u de intentieverklaring voor de aankoop van een huis in Spanje schrijft, vergeet dan niet een lijst op te nemen met de kenmerken die u graag in de woning zou willen hebben. Bezoek de potentiële woning in persoon indien mogelijk. Soms zijn er geen video’s van een woning beschikbaar, zodat u misschien naar Spanje moet reizen om de woning persoonlijk te bezichtigen. Hoewel persoonlijke bezichtigingen tijdrovend zijn, kunnen ze de meest effectieve manier zijn om de perfecte woning voor u te vinden.

 

Uw makelaar in het buitenland met een professioneel en vakkundig team van marketeers, juristen, bouwers, architecten en lokale experts om succesvol te kopen, bouwen of huren van uw woning in het buitenland.

Bel voor meer info: +34 911980582

Uw droomhuis is onze passie

Immo Abroad is uw lokale partner voor het kopen en huren van onroerend goed in de meest populaire vakantie gebieden. Ons aanbod van meer dan 50.000 aangeboden woningen, met onze lokale servicekantoren en vlotte processen helpen wij u om uw perfecte woning probleemloos te vinden.